Συλλογή έργων χάθηκε απο την πινακοθήκη Γ. Γρηγοριάδη

Μέρος από την συλλογή έργων τέχνης του Βασίλη Ρογκότη, αποτελούμενη από 47 έργα, παραχωρήθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου του 2014 στην πινακοθήκη Γρηγοριάδη, Μαρίνου Αντύπα 18, Νέο Ηράκλειο Αττικής με σκοπό την διοργάνωση έκθεσης ζωγραφικής το 2015. Τα έργα παρέλαβε ο συντηρητής της γκαλερί κ. Παναγιώτης Παπαδόπουλος από την οικία της κ. Ελένης Ρογκότη, σύζυγο του Βασίλη Ρογκότη, στο Κίτρος Πιερίας ενώπιων μαρτύρων.

Δυστυχώς η έκθεση δεν πραγματοποιήθηκε και κάποια στιγμή η κ. Ρογκότη ζήτησε να της επιστραφούν τα έργα. Με μεγάλή έκπληξη η κ. Ρογκότη πληροφορήθηκε από τους ιδιοκτήτες της γκαλερί, Γεώργιο και Κώστα Γρηγοριάδη, ότι τα έργα δεν ήταν δυνατόν να βρεθούν ανάμεσα στην πληθώρα έργων που είχαν συγκεντρωθεί στην γκαλερί.

Μετά από συνεχείς πιέσεις τριών ετών, το 2017, η κ. Ρογκότη ειδοποιήθηκε από την πινακοθήκη ότι μέρος των έργων έχει βρεθεί και ότι θα της επιστραφούν.

Τον Απρίλιο του 2017 μεταβαίνει η ίδια η κ. Ρογκότη μαζί με συγγενείς της στην Αθήνα για να παραλάβει τα 3 ευρεθέντα έργα. Οι υπεύθυνοι της πινακοθήκης έδωσαν τότε την υπόσχεση στην κ. Ρογκότη ότι η αναζήτηση για τα υπόλοιπα έργα (44 έργα δικά της + 2 έργα ξένων ζωγράφων που τα έδωσε για συντήρηση) θα συνεχιστεί και ότι τα έργα θα βρεθούν.

Την ίδια απάντηση έδωσε η πινακοθήκη και στον πληρεξούσιο δικηγόρο της κ. Ρογκότη, κ. Δήμου, έπειτα από το εξώδικο που τους έστειλε.

Τελικά ο κ. Γεώργιος Γρηγοριάδης, πατέρας του γνωστού ηθοποιού και πολιτικού Κλέωνα Γρηγοριάδη, και η αξιόλογη πινακοθήκη του ανακοίνωσε στην πλευρά της κ. Ρογκότη ότι τα έργα δεν είναι δυνατόν να βρεθούν και ομολογεί ότι απωλέσθησαν από την πινακοθήκη ή και από το σπίτι του.

Η στάση της πινακοθήκης Γρηγοριάδη εγείρει πολλά ερωτήματα τα οποία οφείλουν να απαντήσουν οι υπεύθυνοι και να δώσουν εξηγήσεις για το τι απέγιναν τα 46 έργα τέχνης που τους εμπιστεύτηκε η κ. Ρογκότη.

Εκλάπησαν; Καταστράφηκαν; Και αν ναι πότε, πως και από ποιους; Η κ. Ρογκότη αποφάσισε  το 2019 να ξεκινήσει δικαστικό αγώνα για να διερευνηθεί η απώλεια των έργων τέχνης από την πινακοθήκη Γρηγοριάδη αλλά δυστυχώς λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού οι διαδικασίες πραγματοποιούνται με αρκετές καθυστερήσεις.